Racefiets ombouwen naar Singlespeed

Er is een belangrijk verschil tussen een fixed gear fiets (fixie) en een singlespeed fiets. Beide hebben 1 versnelling, maar bij een fixed gear zit het tandwiel helemaal aan je achterwiel vast, waardoor je je voeten niet stil kunt houden. In deze instructie gaat het over het ombouwen naar singlespeed, hierbij kun je je voeten dus stil houden, zoals bij een normale fiets.

Uitleg

Derailleur verwijderen

Nu dit verschil duidelijk is zijn er 2 manieren om het aantal versnellingen van je racefiets terug te brengen naar 1. Dit is afhankelijk van je achterwiel. Allereerst verwijder je je ketting, je derailleur en de tandwielen aan de kant van je trappers, dit zijn er vaak 2. 1 van deze tandwielen wordt later terug geplaatst.

Wanneer je het achterwiel uit je fiets haalt zie je dat er een stapel tandwielen aan de naaf zitten, dit noem je de casette. Deze casette kan op 2 manieren vastzitten aan je naaf. Op de ‘oude’ manier en ‘nieuwe’ manier. Hieronder zie je duidelijk weergegeven wat het verschil is.

In het oude geval is de volledige cassette aan de naaf geschroefd. Het vrij loop mechanisme, wat er voor zorgt dat je je voeten stil kunt  houden, zit in de cassette verwerkt.

In het nieuwe geval blijft het vrij loop mechanisme (het freewheel) aan je naaf zitten. De stapel tandwielen schuif je van het freewheel af.

Er zijn binnen deze 2 systemen natuurlijk weer verschillende uitvoeringen, maar voor het ombouwen maakt dat weinig tot geen verschil.

De truc bij het ombouwen zit hem in de lijn van je ketting. Het is belangrijk dat je ketting netjes recht over je voor- en achtertandwiel loopt. Gebeurd dit niet, dan slijten je tandwielen je ketting zeer snel of loopt je ketting er zelfs af.

Nieuw

Stuk gereedschap om cassette te verwijderen. Let op! Dit kan verschillen per merk en type cassette.

We beginnen bij het ‘nieuwe’ systeem, hier is het ombouwen vrij eenvoudig. Met de juiste sleutel draai je de borg ring/moer van je wiel af. Deze sleutel kun je kopen of je gaat naar de fietsenmaker, die heeft hem ook. Wanneer de borg moet er af is schuif je de gehele cassette gemakkelijk van de free wheel body af. In plaatst van deze hele stapel tandwielen schuif je er nu gewoon maar 1 terug. Vervolgens gebruik je een aantal vulbussen (spacers) om de resterende ruimte op te vullen. Door verschillende maten spacers te gebruiken kun je de positie van het tandwiel meer naar binnen of buiten verplaatsen. Je positioneert je tandwiel dus in lijn met het voor tandwiel. Hiervoor kun je deze singlespeed conversie kit gebruiken.

Je kunt ook dit voortandwiel verplaatsen, vaak kun je het tandwiel aan de binnen- of buitenkant van je crank  plaatsen. In dit geval kies je hier de mooiste manier voor en verplaats je je achtertandwiel op basis daarvan. Bij het oude systeem kan de positie van het voor tandwiel wel belangrijk zijn.

Oud

Bij oude wielen is de conversie iets lastiger. Met de juiste sleutel schroef je de gehel casette in 1 keer van de naaf af. Dit doe je door de juiste sleutel in de bankschroef te klemmen en je wiel daarop te leggen, door je wiel als hefboom te gebruiken draai je de casette eenvoudig los. Er zijn alleen veel verschillende type bevestigingen voor deze casettes, wederom heeft je fietsenmaker vaak de juiste sleutels. Je kunt daar dus ook je cassette er af laten halen.

In plaats van een tandwiel dat je erop schuift, zoals bij het ‘nieuwe’ systeem, gebruik je nu een freewheel. Dit is een enkel tandwiel met een vrijloop systeem dat je direct op je naaf zou kunnen schroeven. Wanneer je dit doet zie je dat de lijn van je achtertandwiel niet klopt met je voor tandwiel. Je freewheel staat veel te ver naar binnen. Om dit probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat je toch je oude wielen kunt gebruiken hebben we deze singlespeed converter ontwikkeld. Je verplaatst hiermee eenvoudig je freewheel verder naar buiten. Vervolgens plaatst je je voorste tandwiel aan de juiste kant van je crank, zodat deze in lijn loopt. Wanneer dit nodig is kun je eerst extra spacers op de converter schuiven. Op deze manier komt je freewheel nog verder naar buiten te staan.

Conclusie

Na het ombouwen van je wiel kun je je fiets weer in elkaar zetten, je hebt alleen wel een nieuwe ketting nodig. Bij een conversie van een ‘nieuw’ wiel zou je je originele ketting in kunnen korten. Bij de conversie met een freewheel kun je beter een singlespeed ketting aanschaffen.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, of heb je extra vragen, contact ons dan snel, we helpen je graag verder!