Knipperend achterlicht illegaal?

flashing light

Het is een vaak terugkomend gespreksonderwerp; De eeuwige discussie of een knipperend fietslampje nou legaal of illegaal is. Sommige mensen zeggen staande gehouden te zijn door politie omdat hun knipperende lichtje ‘niet mag’. Anderen beweren dat het compleet legaal is en verwijzen naar vage verhalen van nog vagere bronnen. Kortom, niemand weet het.

Ik heb het onderzocht en hieronder de echte waarheid. Daar is Fixiemag per slot van rekening voor; Voorlichting voor veilig rijden.

Op de website van de fietsersbond staan de wettelijke regels omtrent verlichting. Zo blijkt dus dat de beroemde Monkeylights wettelijk niet zijn toegestaan! (wisten wij ook niet)
Ik quote: “Extra verlichting is niet toegestaan. Dus grappige ledjes in wielen of meer dan 1 koplamp op een tweewieler is illegaal.”
Rijkswaterstaat zegt het anders: “losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en niet te veel bewegen.”

Dit zou je niet tegen moeten houden om van je fixie een kermisattractie te maken, maar wees gewaarschuwd!

Monkey light M232

Dan over naar hetgeen waar het allemaal om draait. Knipperende lampjes op de fiets. Eén van de grote voordelen is dat je batterij vele malen langer mee gaat. Daarnaast zijn sommige mensen van mening dat knipperende lampjes andere bestuurders beter waarschuwen van je aanwezigheid dan continue brandende verlichting.
Op de website van Rijkswaterstaat staat echter het volgende pijnlijke nieuws: “de lampen mogen niet knipperen.”

Het mag dus niet. PUNT

More from Bram de Rooij
Fietsen met glad weer
Sinds kort vriest het weer en dat betekent dat de weg gevaarlijk...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *